Is een screenshot van een kop uit Het Nieuwsblad over een vermeende affaire tussen voetbaltrainer Olivier Deschacht en Premier Alexander De Croo authentiek? Nee, dat klopt niet: de hoofdredacteur van de krant bevestigde aan Lead Stories dat het om een valse screenshot gaat. Er is ook geen spoor van een artikel met de kop in kwestie terug te vinden op de site van Het Nieuwsblad.
De screenshot dook onder andere op in deze tweet (archief-link hier) gepubliceerd op 22 mei, 2024.
(Bron: screenshot overgenomen door Lead Stories uit deze tweet van "dirtyh44" op 23 mei 2024 om 23:28)
Een zoektocht naar de zin "Olivier Deschacht over zijn affaire met Alexander De Croo" op de site van Het Nieuwsblad levert niets op, noch via Google (hier gearchiveerd) noch via de site zelf (hier gearchiveerd).
In een email aan Lead Stories bevestigde de hoofdredacteur van Het Nieuwsblad dat het om een valse afbeelding ging:
Ik kan u bevestigen dat dit inderdaad een valse screenshot is.
Vermoedelijk is de screenshot in kwestie gebaseerd op en ander artikel op de site van het Nieuwsblad dat dezelfde foto gebruikte onder de kop Olivier Deschacht over de liefde en het leven als single: "Ik heb het misschien te evident gevonden dat alles voor mij gedaan werd" (hier gearchiveerd).
(Bron: screenshot van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240517_93111445 gemaakt door Lead Stories op op 23 mei 2024 om 23:50)
Het is overigens kinderspel om op je eigen computer de tekst op van website aan te passen en er vervolgens een schermafbeelding van te maken, zoals onderstaand testje bewijst:
(Bron: valse kop gemaakt in minder dan tien seconden op basis van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240517_93111445 door Lead Stories op op 23 mei 2024 om 23:57)
Wees op je hoede met berichten die enkel een afbeelding van een kop bevatten maar geen link naar het artikel zelf.