Factcheck: VALSE schermafbeelding van Nieuwsblad-kop over Olivier Deschacht en Alexander De Croo -- Artikel bestaat niet

Factcheck

  • door: Maarten Schenk
Factcheck: VALSE schermafbeelding van Nieuwsblad-kop over Olivier Deschacht en Alexander De Croo -- Artikel bestaat niet Nep

Is een screenshot van een kop uit Het Nieuwsblad over een vermeende affaire tussen voetbaltrainer Olivier Deschacht en Premier Alexander De Croo authentiek? Nee, dat klopt niet: de hoofdredacteur van de krant bevestigde aan Lead Stories dat het om een valse screenshot gaat. Er is ook geen spoor van een artikel met de kop in kwestie terug te vinden op de site van Het Nieuwsblad.

De screenshot dook onder andere op in deze tweet (archief-link hier) gepubliceerd op 22 mei, 2024.

nieuwsblad.jpg

(Bron: screenshot overgenomen door Lead Stories uit deze tweet van "dirtyh44" op 23 mei 2024 om 23:28)

Een zoektocht naar de zin "Olivier Deschacht over zijn affaire met Alexander De Croo" op de site van Het Nieuwsblad levert niets op, noch via Google (hier gearchiveerd) noch via de site zelf (hier gearchiveerd).

In een email aan Lead Stories bevestigde de hoofdredacteur van Het Nieuwsblad dat het om een valse afbeelding ging:

Ik kan u bevestigen dat dit inderdaad een valse screenshot is.

Vermoedelijk is de screenshot in kwestie gebaseerd op en ander artikel op de site van het Nieuwsblad dat dezelfde foto gebruikte onder de kop Olivier Deschacht over de liefde en het leven als single: "Ik heb het misschien te evident gevonden dat alles voor mij gedaan werd" (hier gearchiveerd).

nieuwsblad2.jpg

(Bron: screenshot van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240517_93111445 gemaakt door Lead Stories op op 23 mei 2024 om 23:50)

Het is overigens kinderspel om op je eigen computer de tekst op van website aan te passen en er vervolgens een schermafbeelding van te maken, zoals onderstaand testje bewijst:

krantenkop.jpg

(Bron: valse kop gemaakt in minder dan tien seconden op basis van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240517_93111445 door Lead Stories op op 23 mei 2024 om 23:57)

Wees op je hoede met berichten die enkel een afbeelding van een kop bevatten maar geen link naar het artikel zelf.


  Maarten Schenk

Maarten Schenk is the co-founder and COO/CTO of Lead Stories and an expert on fake news and hoax websites. He likes to go beyond just debunking trending fake news stories and is endlessly fascinated by the dazzling variety of psychological and technical tricks used by the people and networks who intentionally spread made-up things on the internet.

Meer lezen over of contact opnemen met Maarten Schenk