Factcheck: AI Afbeelding in virale "Kan dit nog, zo'n gezin?" tweet toont GEEN echte mensen

Factcheck

  • door: Maarten Schenk
Factcheck: AI Afbeelding in virale "Kan dit nog, zo'n gezin?" tweet toont GEEN echte mensen AI Afbeelding

Bevat een virale tweet met de boodschap "Kan dit nog, zo'n gezin?" een authentieke familiefoto? Nee, dat klopt niet: volgens software voor fotoanalyse van het bedrijf Hive Moderation vertoont de afbeelding kenmerken die er op wijzen dat ze is gemaakt met AI tools zoals Midjourney. Ook vervormingen aan de handen van de personen in de foto wijzen er op dat de afbeelding geen echte personen toont.

De foto verscheen in een tweet (archief-link hier en hier) gepubliceerd op X op 3 juni, 2024 met als bijschrift:

Kan dit nog, zo'n gezin?

Dit is hoe de het bericht verscheen op sociale media:

(Bron: screenshot genomen door Lead Stories op dinsdag 2 juli 2024, om 10:41:09 CET)

Lead Stories gebruikte de browser plugin van de Hive Moderation AI Generated Content Detection Tool om de foto te analyseren en die gaf aan dat er een kans van 100% was dat de foto was gegenereerd met AI tools. De kans dat hierbij Midjourney werd gebruikt om de afbeelding te genereren zou het grootst zijn volgens de tool.

hive1.jpg

(Bron: Hive Moderation plugin screenshot genomen op dinsdag 2 juli 2024, om 11:02:02 CET)

Het is een gekend probleem dat sommige AI-tools problemen hebben om realistische afbeeldingen van handen te genereren. Ook bij deze afbeelding is dat het geval:

hands.jpg


  Maarten Schenk

Maarten Schenk is the co-founder and COO/CTO of Lead Stories and an expert on fake news and hoax websites. He likes to go beyond just debunking trending fake news stories and is endlessly fascinated by the dazzling variety of psychological and technical tricks used by the people and networks who intentionally spread made-up things on the internet.

Meer lezen over of contact opnemen met Maarten Schenk